Jadłospis
JADŁOSPIS
06.10.2025 poniedziałek
Śniadanie: chleb mieszany 40g /gluten/z masłem 5g,
pasta twarogowo-paprykowa ,pomidorek 30g,szczypiorek, mleko 2%
Śniadanie II : śliwki 100g, mix bakalii /orzechy włoskie, nerkowca,rodzynki,żurawina/
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem z zieleniną,zabielana 250ml /seler,śmietana/
makaron z szpinakiem i śmietaną /gluten,śmietana/,jabłko,kompot 250ml
Podwieczorek: legumina grysikowa /gluten,mleko/ z cynamonem, banan 100g
07.10.2025 wtorek
Śniadanie:chleb mieszany40g /gluten/ z masłem 5g,szynka drobiowa 40g/seler,gluten/,
pomidor 40g, kawa zbożowa z mlekiem 150ml
Śniadanie II : banan 100g
Obiad: zupa ogórkowa z zacierką z zieleniną,zabielana 250ml/śmietana,seler,jaja,gluten/
pulpet gotowany wp-dr w sosie pomidorowym/śmietana,gluten,jaja/,ziemniaki 200g
sałata zielona z koperkiem i jogurtem, kompot 250ml
Podwieczorek: weka pszenna/gluten/ z masłem 30g kiełbasa szynkowa 40g/gluten,seler,soja/,
pomidorek, herbata malinowa 200ml
08.10.2025 środa
Śniadanie:chleb mieszany 50g /gluten/ z masłem 30g
parówka na gorąco/gluten,soja/z ketchupem, kakao /orzechy/ z mlekiem 200ml
Śniadanie II: arbuz 100g
Obiad: krupnik z jarzynami z zieleniną, 250ml /seler,gluten/
naleśniki z serem/gluten,jajko,mleko/,arbuz,kompot 250ml
Podwieczorek: sałatka owocowa /banan,jabłko, gruszka/
09.10.2025 czwartek
Śniadanie: zupa mleczna z płatkami nesqik /mleko,soja/
chleb graham 40g/gluten/ z masłem 5g,serek bieluch, pomidorek 30g,
Śniadanie II : marchewka 100g
Obiad: rosół z makaronem z zieleniną 250ml /seler,gluten,jaja/
filet z kurczaka panierowany100g/gluten,jaja/, ziemniaki 200g,
kapusta gotowana /gluten/, kompot 250ml
Podwieczorek : actimel owocowy/mleko/ ,banan
10.10.2025 piątek
Śniadanie: chleb z siemię lnianym 50g /gluten/ z masłem, pasta jajeczna z zieloną cebulką,
pomidor 30 g,kawa zbożowa z mlekiem 200ml
Śniadanie II : jabłko 100g
Obiad: zupa pieczarkowa z gwiazdkami z zieleniną, zabielana 250ml
/śmietana,seler,jaja,gluten/
miruna rybka smażona 90g,/ryba,gluten,jaja/ ziemniaki 200g,
mizeria z koperkiem i jogurtem 200g,kompot 250ml
Podwieczorek: paluch serowy/ gluten,jaja,ser/,banan
kakao /orzechy/ z mlekiem 150ml
*pogrubioną czcionką zostały zaznaczone alergeny występujące w jadłospisie
*szczegółowy wykaz składników użytych do produkcji potraw znajduje się w kancelarii przedszkola
*pogrubioną czcionką zostały zaznaczone alergeny występujące w jadłospisie
*szczegółowy wykaz składników użytych do produkcji potraw znajduje się w kancelarii przedszkola
WYKAZ ALERGENÓW W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
Alergen nr 1 Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie Alergen nr 2 SKORUPIAKI i produkty pochodne Alergen nr 3 JAJA i produkty pochodne; Alergen nr 4 RYBY i produkty pochodne Alergen nr 5 ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne Alergen nr 6 SOJA i produkty pochodne Alergen nr 7 MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Alergen nr 8 ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego Alergen nr 9 SELER i produkty pochodne Alergen nr 10 GORCZYCA i produkty pochodne Alergen nr 11 NASIONA SEZAMU i produkty pochodne Alergen nr 12 DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców Alergen nr 13 ŁUBIN i produkty pochodne Alergen nr 14 MIĘCZAKI i produkty pochodne Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.